Iskanje po spletni trgovini
Filters

Biografija

Ditka

NA KRATKO...

» Glasba mora napolniti dušo, to je njeno bistvo.«
- Ditka

Ditka je kantavtorica, pevka, kitaristka in skladateljica s Prevalj na Koroškem.
Ljubezen do ustvarjanja glasbe, pisanja avtorskih besedil v angleškem jeziku in uglasbljanja poezije znanih slovenskih pesnikov je iz njenega najljubšega hobija prerasla v poklic, ki ga opravlja s srcem in z njim navdušuje vedno več ljudi, ki cenijo kakovostno glasbo z dušo in globokimi sporočili.

» Njena glasbena nadarjenost je izjemna in njeno občutenje poetičnega je nekaj posebnega.«
- Feri Lainšček, pisatelj in pesnik

OBŠIRNO...


Ditka je kantavtorica, pevka, kitaristka in skladateljica s Prevalj na Koroškem.
Ljubezen do ustvarjanja glasbe, pisanja avtorskih besedil v angleškem jeziku in uglasbljanja poezije znanih slovenskih pesnikov je iz njenega najljubšega hobija prerasla v poklic, ki ga opravlja s srcem in z njim navdušuje vedno več ljudi, ki cenijo kakovostno glasbo z dušo in globokimi sporočili.

Nad glasbo jo je navdušil njen oče Gorazd Čepin, skladatelj, pianist in profesor glasbe, ki ji je predstavil glasbo tujih in domačih izvajalcev različnih glasbenih zvrsti, ji dal možnost, da zapoje na mikrofon, ji pokazal prve akorde na kitaro ter ji pomagal pri nastanku prve avtorske pesmi, ki jo je Ditka napisala pri rosnih devetih letih. Gorazd tudi danes ostaja Ditkin mentor, soavtor in producent njenih pesmi ter član njene glasbene zasedbe.


» Ditka je kitaristka z izjemnim glasom, kar bi tudi poudaril je njena osebnost. Pozitivnost, prijaznost, dobrodelnost, zagnanost, vizija in veliko lepih lastnosti, ki jih danes pri mladih vse manj najdemo. S svojim delom  je navdih mladi, srednji in starejši generaciji, ki jo vse bolj množično spremljajo na glasbeni poti. Njena sporočila so pozitivna.«
-  Marko Soršak- Soki, Elvis Jackson


Ljubezen, svoboda, iskrenost in prijaznost so vrednote, ki jih Ditka postavlja visoko na svojo lestvico, prav vse omenjene pa je moč čutiti tako v ustvarjanju kot takrat, ko pesmi izvaja. Kar jo poganja ni želja po uspehu za vsako ceno, temveč želja po ustvarjanju glasbe, ki bo ostala, ustvarjanju nečesa lepega, kar ljudi ne pusti ravnodušnih. Njeni koncerti so polni čustev, nežnosti in pozitivne energije.

» Njena glasbena nadarjenost je izjemna in njeno občutenje poetičnega je nekaj posebnega.«
- Feri Lainšček, pisatelj in pesnik

Ditka je v slovenskem glasbenem prostoru nase opozorila s pesmijo »Ne bodi kot drugi«, poezijo Ferija Lainščka, ki jo je uglasbil in aranžiral Ditkin oče Gorazd. Kmalu potem so pozornost dobile tudi ostale njene pesmi in pričela je redno koncertirati. Prava redkost na slovenski glasbeni sceni pa je Ditkino aktivno sodelovanje s pesnikom Lainščkom, s katerim skupaj nastopata. Iz manjših literarnih dogodkov jima je uspelo uglasbeno poezijo prenesti na velike odre, kar je dodatno pripomoglo k popularizaciji poezije in posledično slovenskega jezika.

» Brez narejenosti, le s kitaro, odličnim glasom in slogom petja, je Ditka očarala Slovensko občinstvo.«
- Jurij Berložnik, Večer, 2014

Pričetek profesionalne glasbene kariere (od leta 2018 pa tudi poklicne) šteje od leta 2010, ko je na radijske postaje poslala svojo prvo pesem z naslovom »So fine«, ki je bila takrat uvrščena na zgoščenko radia Val 202 »Imamo dobro glasbo«. Vse od takrat se je Ditka samostojno ali ob spremljavi svoje glasbene zasedbe prestavila na številnih kulturnih dogodkih, glasbenih festivalih in drugih kvalitetnih prireditvah. Izdala je 5 albumov – »V deželi mojih sanj« (2004), »Ne bodi kot drugi« (2013), »Ne spreminjaj me« (2016), »Ne bodi, kar nisi« (2019), "Med nama je angel" (2022), v počastitev 10. obletnice njene glasbene kariere pa tudi vinilno ploščo "Ditka 10  Live&Unplugged" (2020). Vsi albumi so izšli v samozaložbi GOGO MUSIC.

»Ditka je izvrstna pevka in kitaristka, ki jo krasi tudi zrelost pri izbiri besedil, saj za uglasbitev mnogokrat uporabi pesmi naših uveljavljenih pesnikov, ki jih z glasbo približa najširšemu krogu poslušalcev. Tako po glasbeni, tekstovni in izvedbeni plati spada med najkvalitetnejše slovenske ustvarjalce in v dobrobit spodbujanja kvalitete naše glasbe, je nadvse dobrodošlo, da s svojim delom nadaljuje in da je hkrati deležna vsesplošne podpore.«

-        Adi Smolar, kantavtor in pesnik

Ditkina glasba je namenjena krogu ljudi, ki jim je blizu kvalitetna glasba in lepa beseda ter tistim, ki znajo prisluhniti. Koncerte najraje izvaja v manjših, intimnejših dvoranah, kjer lahko lažje vzpostavi stik s publiko. Veliko njenih koncertov je bilo razprodanih. Med drugimi Slovenska filharmonija, Narodni dom Maribor, Narodni dom Celje in še številne dvorane po Sloveniji. Ditkina glasba se je dotaknila tudi drugih uveljavljenih glasbenih imen, s katerimi je skupaj nastopila. Omeniti velja Nino Pušlar, Tinkaro Kovač, raperja Roka Terkaja- Trkaja in kantavtorja Adija Smolarja. V posebno čast pa si šteje nastop s simfoničnim orkestrom in Big Bandom RTV Slovenija v Gallusovi dvorani decembra 2019.

»Ditka je predvsem glasbenica, ki na domačem prostoru pomeni dobrodošlo osvežitev. Predvsem v smislu kvalitete in globine. Ditka vsekakor ni glasbenica na »prvo žogo«, izvajalka, ki bi stavila zgolj na zunanjost, blišč in kič.«

-        Ž.G., Vklop, 2016; V naslovu: Ditka, slovenska Joni Mitchell.

Njeno ustvarjanje pa so prepoznali tudi v tujini. Med drugimi uspehi velja omeniti naslednje. Leta 2019 je Ditka postala zmagovalka največjega mednarodnega festivala za kantavtorje v Bolgariji (Sofija Singer/Songwriter Festival), leta 2015 je postala ena izmed treh zmagovalcev glasbenega natečaja radia SI (Slovenia International) »30 Years For You«, leta 2013 pa je bila njena pesem z naslovom »Dreamer« uvrščena v finale skladateljskega tekmovanja v Angliji (UK Singer/Songwriter Festival). Leta 2022 je pri njeni avtorski skladbi "Cold Heart" sodelovala z legendarnim britanskim producentom Stuartom Eppsem (Elton John, Led Zeppelin, Oasis,...). Ditkina želja je, da svojo glasbo predstavi tudi zunaj Slovenije. Pri pisanju avtorskih besedil jo navdihujejo glasbeniki kot so Norah Jones (USA), Marcus Mumford (UK) ( zasedba Mumford and Sons), John Lennon (UK) in podobni. Leta 2021 je ustvarila nove kanale preko katerih deli izključno svoje avtorske pesmi v angleškem jeziku. Projekt je poimenovala Ditka int /Ditka International.

Konstantno se izobražuje na področju petja, igranje kitare in pisanja pesmi. Končano ima nižjo glasbeno šolo za kitaro, petja pa se je učila pri različnih učiteljih (Nataša Nahtigal- Akademija za glas, BK Vocal studio, Maja Keuc-Amaya). Med leti 2017 in 2020 je preko "online" študija na »Songwriting Academy UK« nadgrajevala svoje znanje iz pisanja pesmi.


"Najbrž v besedišču slovenskega jezika ni presežnika, ki ga zanjo ne bi že uporabili. Ko se pojavi, za njo ostane sled. Milina, ki ti napolni dušo. Ljubezen kot tema pogovora ji je bila nemudoma zelo všeč. V glasbi ostaja zvesta avtorskemu izrazu. Ljubezen, mir, samosvojost so njene tri osnovne vrednote pri vseh stvareh, ki jih počne. Zato Ditka ostaja na vrhu slovenske glasbene scene.«

-        Rok Pogelšek, Evrovizija.com, 4.6.2022

"Ditka je sila pozitivna osebnost. Deluje nekako, kot bi bila nad časom, nad vsem dogajanjem,
v harmoniji sama s seboj."

-      Damjan Franz, Nedeljski Dnevnik, december 2023

Ditka živi preprosto življenje, povezano z naravo, gibanjem, poslušanjem notranje intuicije, v skladu s svojimi vrednotami in občutkom hvaležnosti, da lahko opravlja poklic, ki jo izpolnjuje in osrečuje. Po izobrazbi je delovna in Bobath terapevtka ter tudi certificirana inštruktorica obrazne joge, a odločila se je, da v tem trenutku svoje življenje povsem posveti glasbi.