Iskanje po spletni trgovini
Filters

Biografija

Ditka

NA KRATKO...

» Glasba mora napolniti dušo, to je njeno bistvo.« 
- Ditka

Ditka je kantavtorica, pevka, kitaristka in skladateljica s Prevalj na Koroškem. 
Ljubezen do ustvarjanja glasbe, pisanja avtorskih besedil v angleškem jeziku in uglasbljanja poezije znanih slovenskih pesnikov je iz njenega najljubšega hobija prerasla v poklic, ki ga opravlja s srcem in z njim navdušuje vedno več ljudi, ki cenijo kakovostno glasbo z dušo in globokimi sporočili.

» Njena glasbena nadarjenost je izjemna in njeno občutenje poetičnega je nekaj posebnega.«
- Feri Lainšček, pisatelj in pesnik

OBŠIRNO...

Ditka je kantavtorica, pevka, kitaristka in skladateljica s Prevalj na Koroškem. 
Ljubezen do ustvarjanja glasbe, pisanja avtorskih besedil v angleškem jeziku in uglasbljanja poezije znanih slovenskih pesnikov je iz njenega najljubšega hobija prerasla v poklic, ki ga opravlja s srcem in z njim navdušuje vedno več ljudi, ki cenijo kakovostno glasbo z dušo in globokimi sporočili.

Nad glasbo jo je navdušil njen oče Gorazd Čepin, vsestranski glasbenik in profesor glasbe, ki ji je predstavil glasbo tujih in domačih izvajalcev različnih glasbenih zvrsti, ji dal možnost, da zapoje na mikrofon, ji pokazal prve akorde na kitaro ter ji pomagal pri nastanku prve avtorske pesmi, ki jo je Ditka napisala pri rosnih devetih letih. Gorazd tudi danes ostaja Ditkin mentor, soavtor njenih pesmi in član njene glasbene zasedbe.


» Ditka je mlada kitaristka z izjemnim glasom, kar bi tudi poudaril je njena osebnost. Pozitivnost, prijaznost, dobrodelnost, zagnanost, vizija in veliko lepih lastnosti, ki jih danes pri mladih vse manj najdemo. S svojim delom  je navdih mladi, srednji in starejši generaciji, ki jo vse bolj množično spremljajo na glasbeni poti. Njena sporočila so pozitivna.«
-  Marko Soršak- Soki, Elvis Jackson


Ljubezen, svoboda in iskrenost so vrednote, ki jih Ditka postavlja visoko na svojo lestvico, vse omenjene pa je moč čutiti tako v njenih skladbah, kot njeni interpretaciji le-teh. Kar jo poganja ni želja po uspehu za vsako ceno, temveč želja po ustvarjanju glasbe, ki bo ostala, ustvarjanju nečesa lepega, kar ljudi ne pusti ravnodušnih. Njeni koncerti so polni čustev, nežnosti in pozitivne energije.

» Njena glasbena nadarjenost je izjemna in njeno občutenje poetičnega je nekaj posebnega.«
- Feri Lainšček, pisatelj in pesnik

Ditka je v slovenskem glasbenem prostoru nase opozorila s pesmijo »Ne bodi kot drugi«, poezijo Ferija Lainščka, ki jo je uglasbil in aranžiral Ditkin oče Gorazd. Kmalu potem so pozornost dobile tudi ostale njene pesmi in pričela je redno koncertirati. Prava redkost na slovenski glasbeni sceni pa je Ditkino aktivno sodelovanje s pesnikom Lainščkom, s katerim skupaj nastopata. Iz manjših literarnih dogodkov jima je uspelo uglasbeno poezijo prenesti na velike odre, kar je dodatno pripomoglo k popularizaciji poezije in posledično slovenskega jezika.

» Brez narejenosti, le s kitaro, odličnim glasom in slogom petja, je Ditka očarala Slovensko občinstvo.«
- Jurij Berložnik, Večer, 2014

Pričetek profesionalne glasbene kariere (od leta 2018 pa tudi poklicne) šteje od leta 2010, ko je na radijske postaje poslala svojo prvo pesem z naslovom »So fine«, ki je bila takrat uvrščena na zgoščenko radia Val 202 »Imamo dobro glasbo«. Vse od takrat se je Ditka samostojno ali ob spremljavi svoje glasbene zasedbe prestavila na številnih samostojnih koncertih, kulturnih dogodkih, glasbenih festivalih in drugih kvalitetnih prireditvah. Do sedaj je v samozaložbi izdala 4 albume – »V deželi mojih sanj« (2004), »Ne bodi kot drugi« (2013), »Ne spreminjaj me« (2016) in »Ne bodi, kar nisi« (2019), ob praznovanju 10. obletnice glasbenega delovanja pa še vinilno ploščo "Ditka 10" (2021).


»Ditka je izvrstna pevka in kitaristka, ki jo krasi tudi zrelost pri izbiri besedil, saj za uglasbitev mnogokrat uporabi pesmi naših uveljavljenih pesnikov, ki jih z glasbo približa najširšemu krogu poslušalcev. Tako po glasbeni, tekstovni in izvedbeni plati spada med najkvalitetnejše slovenske ustvarjalce in v dobrobit spodbujanja kvalitete naše glasbe, je nadvse dobrodošlo, da s svojim delom nadaljuje in da je hkrati deležna vsesplošne podpore.«

-        Adi Smolar, kantavtor in pesnik

Ditkina glasba je namenjena krogu ljudi, ki jim je blizu kvalitetna glasba in lepa beseda ter tistim, ki znajo prisluhniti. Koncerte najraje izvaja v manjših, intimnejših dvoranah, kjer lahko lažje vzpostavi stik s publiko. Veliko njenih koncertov je bilo razprodanih. Med drugimi Slovenska filharmonija, Narodni dom Maribor, Narodni dom Celje in še številne kulturne dvorane po Sloveniji. Ditkina glasba se je dotaknila tudi drugih uveljavljenih glasbenih imen, s katerimi je skupaj nastopila. Omeniti velja Nino Pušlar, Tinkaro Kovač, raperja Roka Terkaja- Trkaja in kantavtorja Adija Smolarja. V posebno čast pa si šteje nastop s simfoničnim orkestrom in Big Bandom RTV Slovenija v Gallusovi dvorani decembra 2019.

»Ditka je predvsem glasbenica, ki na domačem prostoru pomeni dobrodošlo osvežitev. Predvsem v smislu kvalitete in globine. Ditka vsekakor ni glasbenica na »prvo žogo«, izvajalka, ki bi stavila zgolj na zunanjost, blišč in kič.«

-        Ž.G., Vklop, 2016; V naslovu: Ditka, slovenska Joni Mitchell.

Njeno ustvarjanje pa so prepoznali tudi v tujini. Med drugimi uspehi velja omeniti naslednje. Leta 2019 je Ditka postala zmagovalka največjega mednarodnega festivala za kantavtorje v Bolgariji (Sofija Singer/Songwriter Festival), leta 2015 je postala ena izmed treh zmagovalcev glasbenega natečaja radia SI (Slovenia International) »30 Years For You«, leta 2013 pa je bila njena pesem z naslovom »Dreamer« uvrščena v finale skladateljskega tekmovanja v Angliji (UK Singer/Songwriter Festival). Ditkina želja je, da svojo glasbo predstavi tudi zunaj Slovenije. Pri pisanju avtorskih besedil jo navdihujejo glasbeniki kot so Norah Jones (USA), Marcus Mumford (UK)(zasedba Mumford and Sons), John Lennon (UK) in podobni, zato ni čudno, da jo tujina mika. 

Konstantno se izobražuje na področju petja, igranje kitare in pisanja pesmi. Končano ima nižjo glasbeno šolo za kitaro, petja pa se je učila pri različnih učiteljih (Nataša Nahtigal- Akademija za glas, BK Vocal studio). Med leti 2017 in 2020 je preko "online" študija na Akademiji za skladatelje in tekstopisce v Anglii »Songwriting Academy UK« dodatno nadgrajevala svoje znanje s področja pisanja pesmi.

 

Ditka živi preprosto življenje, povezano z naravo, gibanjem, poslušanjem notranje intuicije, v skladu s svojimi vrednotami in občutkom hvaležnosti, da lahko opravlja poklic, ki jo izpolnjuje in osrečuje.
Po izobrazbi je delovna in Bobath (razvojno nevrološka obravnava otrok z nevrološkimi motnjami) terapevtka ter tudi certificirana hipnoterapevtka in inštruktorica "Glowinface" metode obrazne joge, a odločila se je, da v tem trenutku svoje življenje povsem posveti glasbi. 
Ostaja zvesta svojemu delu, posluša svoj notranji glas in ustvarja, kot ji narekuje srce. Z vsakim nastopom se veča število poslušalcev, ki jo na njeni poti podpirajo prav takšno, kot je.